15 TL'den tazesini yemeyen kurusunu ağzına süremeyecek! Evlere incir ağacı dikiyor! 200 TL’den satılıyor

15 TL'den tazesini yemeyen kurusunu ağzına süremeyecek! Evlere incir ağacı dikiyor! 200 TL’den satılıyor

Faydaları say say bitmiyor ama fiyatı resmen ateş ediyor. Herkesin severek tükettiği o üründe hasat süreci başlarken tek tek toplanan ürünler de kasadaki yerlerini alıyor. Tazesinin fiyatı 15 TL'den satılırken kuruyan ürünlerin fiyatı da 200 TL'ye yükseliyor. İşte tüm detaylar…

Bilecik'te küçükten büyüğe herkesin severek tükettiği cennet hurması hasat süreci başladı. Trabzon hurması olarak da bilinen bu lezzetin faydaları saymakla bitmiyor ancak fiyatları cep yakıyor. Bilecik'te 3 köyde bin dönümlük bahçede yetişen hurmaları erkekler topluyor kadınlar ise tek tek kasalara yerleştiriyor. İşte tüm detaylar…

FİYATI CEP YAKIYOR

Bilecik merkeze bağlı Küplü, Başköy ve Bekdemir köylerinde bin dönümlük bahçede yetiştirilen cennet hurmalarında hasat süreci başladı. Bir haftalık hasat sürecinin ardından büyükten küçüğe herkesin seferberlik içerisinde topladığı ürünler de Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Köylülerin %70'ini geçim kaynağı olarak görülen hurma hasadı bu yıl yüzleri güldürmedi.

cennet-hurmasi-hasat.jpg

Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, geçtiğimiz yıllara oranla rekoltenin düştüğünü belirtti. 2022 yılında bin tonun üzerinde olan rekoltenin bu yıl 200-220 ton olduğunu söyleyen Demirbaş, ortalama 400 Çiftçiden toplanan hurmanın rekolte oranı olduğunu işaret etti. Fiyatların 15 ile 20 TL arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Demir, hurmaların kaliteli olduğunu söyledi. Muhtar Demirbaş, “Türkiye’nin her tarafından talep var. Şimdi görmüş olduğunuz gibi elimde hafif bereli bir hurmamız var. Biz bu bereli hurmaları kurutmada kullandığımız için yani geri dönüşüm diye adlandırabiliriz. Bu sene kuru hurmanın fiyatı 150-200 lira arasında geziyor. Bunun yanında pestil yapıyorlar, cipsini yapıyorlar. Türkiye’nin her tarafından talep var yani. En çok İstanbul var, Ankara var, Antalya’ya gidiyorlar. Mesela İstanbul sosyetesinde kuru hurmayı kahvenin yanında veriyorlar. Antalya tarafında da aynı şekilde. Bursa tarafına da gidiyor" şeklinde konuştu.

kuru-cennet-hurmasi.jpg

ÜRÜNLERİ KIRAĞI VURDU

Rekolte düşüşlerinin en büyük nedenine kırağı olduğunu ifade eden Muhtar Demirbaş, hurmaların belirli bir bakım süreci olduğunu vurguladı. Çiftçilerin sürekli hava durumunu takip ettiğini ifade eden Demirbaş, kırağı durumunun belli olmadığını söyledi. Hava durumunda kırağı olabilme ihtimalinin anlaşılması ile birlikte bahçenin başında ve sonunda saman yakarak çiftçilerin geceyi atlattıklarının altını çizen Demirbaş, çiftinin bu yıl kırağıya yakalandığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN