Roj Girasun'dan Kılıçdaroğlu ile ilgili 'Kürt seçmen' analizi

Roj Girasun'dan Kılıçdaroğlu ile ilgili 'Kürt seçmen' analizi

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesinin Doğu ve Güneydoğu'da heyecan yarattığı belirtildi. Bölgede siyasi araştırmalar gerçekleştiren Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun da bu durumu Kılıçdaroğlu’nun ‘2010’dan beri CHP’de yarattığı değişim ve dönüşüm’e bağladı. Kürt seçmenlerin bu durumu yakından takip ettiğine dikkat çeken Girasun’a göre önceleri ilgiyle takip edilen ‘dönüşüm’ daha sonra bir ‘beğeni’ oluşturdu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesinin 14 Mayıs'ta kilit rol oynayacak Kürt seçmen arasında heyecan yarattığı belirtildi. Yaşanan tabloyu Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun DW Türkçe’den Felat Bozarslan’a değerlendirdi.

Girasun da bu durumu Kılıçdaroğlu’nun ‘2010’dan beri CHP’de yarattığı değişim ve dönüşüm’e bağlıyor. Kürt seçmenlerin bu durumu yakından takip ettiğine dikkat çeken Girasun’a göre önceleri ilgiyle takip edilen ‘dönüşüm’ daha sonra bir ‘beğeni’ oluşturdu.

‘KILIÇDAROĞLU KOLAYLIKLA OY VEREBİLECEKLERİ BİR İSİM’

Girasun bugün itibariyle bu ‘ilgi ve beğeninin desteğe dönüştüğü’ görüşünü belirterek şunları söyledi:

*Kürt seçmenler nezdinde Kılıçdaroğlu ismi, artık adaylar içerisinde en çok karşılık bulmaya başlayan aday olarak öne çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun Kürt seçmenler tarafından kolaylıkla oy verebilecekleri bir isim olduğundan bahsedebiliriz.

*Kılıçdaroğlu’na Kürt seçmen tarafından duyulan güven, CHP’nin kurumsal kimliğine duyulan güvenin çok fazlasıyla önünde seyrediyordu.

*Bu güveni altılı masanın diğer birleşenleri ve HDP’nin desteğiyle biraraya getirdiğimizde Kılçdaroğlu’nun Kürt seçmenden ciddi bir destek alabileceğini söylemek zor değil.”

'İYİ PARTİ'YE RAĞMEN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK VERİLEBİLİR'

Girasun’a göre Kürtlerin HDP'yi masaya yaklaştırmama konusunda kararlı olan İYİ Parti’den çekinceleri olsa da masanın ‘asıl sahibi’nin Kılıçdaroğlu olduğunun ‘bilincinde’ olduğunu ifade ederek ekledi:

*Masada başka denge unsurları da var. DEVA, Gelecek ve Saadet partileri gibi Kürt meselesiyle alakalı kismi taleplere olumlu yaklaşan, Kürt meselesiyle alakalı açılımlarıyla da hatırlanan isimler var. Bunlar da orada bir denge oluyor. Sadece CHP ve İYİ parti ortaklığı olsaydı Kürt seçmendeki endişe duygusu daha yüksek olabilirdi.

*Kürt seçmenler Kılıçdaroğlu’na verdikleri destekte majör taleplerinin hemen karşılanacağı beklentisinde değiller. Kürt meselesinde nefes alacak bir alan beklentisindeler.

*Kayyum atamaları, Kürtçeyle alakalı bazı adımlar atılması, OHAL kalkmış olsa bile uygulamalarının ve milliyetçi dilin esnetilmesine dönük talepleri var. Cezaevlerinde önemli oranda Kürt siyasetçi var. Bu siyasetcilerin de değişen iktidarla beraber serbest bırakılacağına dair umut yaratan bir hava olduğunu biliyoruz. Bunların hepsi Kürt seçmenlerin oy verme davranışını yönlendirecek bir etkiye sahip.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN