Kış geldi, soba zehirlenmesi ölümleri arttı! Uzmanlardan önemli uyarı: Bu hatalar ocağınızı söndürebilir

Kış geldi, soba zehirlenmesi ölümleri arttı! Uzmanlardan önemli uyarı: Bu hatalar ocağınızı söndürebilir

Kış soğuklarının bastırmasıyla birlikte evlerde ısınmak için sobalar da yandı. Isınmak için kullandığımız bu sobalar, ihmalkarlıktan dolayı ne yazık ki ecelimiz olabiliyor. Son olarak Nevşehir’de bir kişi soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybederken, uzmanlardan vatandaşlar için önemli uyarı da geldi…

Olay, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde yaşandı. Edinilen bilgilere göre, akşam sobayı yaktıktan sonra eşiyle farklı odalarda uyuyan Özcan Ç., sabah namazına kalktığı esnada kendini iyi hissetmedi ve evden ağır bir koku aldı. Yan odadaki eşinin yanına giden Özcan C., eşinin hareket etmeden yattığını görünce hemen yardım istedi.

Hemen eve gelen Özcan C’nin kardeşi, karbonmonoksit gazından zehirlenme ihtimallerini düşünerek 112’yi aradı. Eve gelen sağlıkçılar 55 yaşındaki Saliha Ç’nin hayatını kaybettiğini, Özcan Ç’nin de zehirlendiğini tespit etti. Özcan Ç. Ambulans ile hemen hastaneye kaldırılırken, eşinin cansız bedeni de otopsi için hastanenin morguna kaldırıldı.

soba-zehirlenmesi-neden-olur-1.jpg

SOBA ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr, Üyesi Yakup Çetinkaya, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı önemli uyarılar yaptı.

Çetinkaya, "Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Ülkemiz genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte ülkemizin hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yansımakta ve tüm sezon boyunca hemen her gün bu haberleri okumaktayız. Nice ocaklar sönmekte ve aile boyu facialar yaşanmaktadır. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Özellikle soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri topluca ölümlere yol açmaktadır. Bir aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybedilmektedir. Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 numaralı telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 numaralı telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN