Misafirlikte şekerin ardından dişler için bir bardak su şart

Misafirlikte şekerin ardından dişler için bir bardak su şart

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, Ramazan Bayramı'nda aşırı şeker tüketiminin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Dr. Bahar, tüm şekerlerin diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Ramazan bayramında aşırı şeker tüketiminin diş sağlığını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, şekerlerin hepsinin diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahip olduğunu vurguladı.

Bahar, “Şeker tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar” dedi. Aşırı şeker tüketiminin dişlerde çürük oluşumuna sebep olduğunu hatırlatan Bahar, “Şeker ağız florasını ve tükürüğün yapısını değiştirerek asidik bir ortam oluşturuyor ve ağız ortamının asiditesi artınca dişlerdeki mine yüzeyinin yumuşamasına ve çürüklerin oluşmasına sebep oluyor” diye konuştu.

Bahar, dişlerin emayesini zayıflatan ve çürümeye neden olan şeker türleri hakkında da bilgi veren Bahar, “Şekerlerin hepsi diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahiptirler bazıları daha fazladır bazıları da az. Şekerler arasında yapışkan olanlar yani dişin üzerinde daha uzun süre kalanlar tükürükle de daha zor temizlendikleri için diğer tür şekerlere göre dişlerde daha çok çürük yapıcı özelliğe sahiptirler.” diye konuştu.

Bayramda fazla şeker yenildiği için dişlerin çürümesinden korkulup korkulmaması konusunda da Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar. Diş fırçalama gibi bir olanak yoksa su içerek veya ağzı su ile çalkalayarak şekerin dişler üzerindeki negatif etkisi daha aza indirilebilir” bilgilerini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN