Donbas’ın anahtarı Bahmut

Donbas’ın anahtarı Bahmut

Bir yıla yaklaşan savaşta gerek Rusya gerekse de Ukrayna bahar aylarına doğru büyük taarruza hazırlanıyor. Analistler Putin’in Donbas’ın anahtarı olarak gördüğü Bahmut kasabasına büyük kayıplara rağmen akın akın asker gönderdiğine dikkat çekiyor. Bahmut’un otoyollar için kavşak niteliğinde olması Ukrayna’nın ikmal hatlarının kesilmesi demek.

Rus güçleri Ukrayna’nın Bahmut kentinde baskıyı iyice artırırken, büyük kayıplara rağmen çok sayıda askeri buraya akıtmaktan kaçınmıyor. Ukrayna’nın burada direncini kırmak ve ikmal hatlarını ele geçirmeyi amaçlayan işgalciler Moskova’nın burada aylardır ilk önemli başarısını da güvenceye almak istiyor.

New York Times’ın haberine göre Moskova’nın tam ölçekli işgalini başlatmasından on bir ay sonra, Bahmut ve çevresi savaşın merkez üssü haline geldi. Bahar sıcaklıklarının gelmesiyle, Kiev ve Batılı müttefikleri zırhlı araçları ve diğer ağır silahları cepheye sürmeye çalışırken, iki taraf da büyük taarruza hazırlanıyor.

Rusya, Başkan Vladimir V. Putin’in doğudaki tüm Donbas bölgesini ele geçirme hedefinin anahtarı olarak gördüğü Bahmut’u, yaz aylarından bu yana ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdı. Halk ise savaştan önce yaklaşık 70.000 nüfusa sahip olan bir şehri terk etti.

pgfld.jpg

Geçen sonbahardan bu yana Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde başka yerlerde yaşanan aksiliklere rağmen, Moskova’nın doğudan Bahmut’a doğru ilerleyen birlikleri yavaş yavaş şehri sıkıştırdı. Bu ay, Rus kuvvetleri 6 kilometre kuzeydoğudaki tuz madeni kasabası Soledar’ı aldı. Ayrıca kuzeye, Siversk kasabasına giden bir yolu da kestiler. Askeri analistler, Bahmut’un stratejik değerinin, bölgedeki bazı otoyollar için bir kavşak olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Şehri ele geçirmek, Rusya’nın doğuda büyük ilerlemeler kaydedebileceğini garanti etmese de, kuvvetlerini daha iyi bir konuma getirecek. Askeri analistler, Bahmut’un stratejik değerinin, bölgedeki bazı otoyollar için bir kavşak niteliği taşıması olduğunu söylüyor. Diğer yandan, Ukraynalı yetkililer ve analistler, Moskova’nın Bakhmut kentini almaya çalışırken silah gücünden çok asker fazlalığına bel bağladığını söylüyor. Ukraynalılar, Bahmut’taki son çatışmalarda Rus kayıplarının, komutanların sürekli asker yığması nedeniyle önceki aylara göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın gelişen stratejisinin bir parçasının, Ukrayna savunmasını asker dalgalarıyla alt etmek olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Eylül ayında 300.000 yedek asker çağırdı ve yeni askerler nispeten deneyimsiz olsalar bile ordunun gücünü artırdı. Birkaç Ukraynalı savaşçı, The New York Times muhabirlerine, Kiev kuvvetlerinin daha iyi eğitimli görünmekle birlikte, zaman zaman kendilerine karşı çıkan sayılardan bunaldıklarını söyledi. Ukrayna, Bahmut savaşında da ağır kayıplar verdi.

Önümüzdeki haftalarda ve aylarda Ukrayna, ABD ve diğer müttefikler tarafından sağlanan tanklar ve roket sistemleri dahil olmak üzere savunma ve saldırı silahlarıyla güç kazanacakk. Ancak analistlere göre şimdilik fazladan Rus birlikleri Moskova’ya bir avantaj sağlıyor. Moskova’nın geçtiğimiz günlerde seferber ettiği birliklerin yarısının cepheye gönderildiği, diğerlerinin ise Rusya veya Beyaz Rusya’da eğitim gördüğü belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN