Türkiye Rus gazında swap yapacak, Bulgaristan'a hizmet satacak

Türkiye Rus gazında swap yapacak, Bulgaristan'a hizmet satacak

Enerji Bakanı Dönmez'in 'Türkiye Bulgaristan'a gaz satacak' açıklamaları beraberinde pek çok soru işaretlerine neden oldu. Konuyu değerlendiren uzmanlar Türkiye'nin gaz satışının bir teknik hizmet veya swap olduğunu belirtti. Enerji uzmanı Aydın Sezer “Türkiye’nin Bulgaristan’a, ithal etmiş olduğu sıvılaştırılmış doğal gazı, yani LNG’yi gaza çevirerek taşıyacağını söyledi. Bir anlamda swap yapılacak, Bulgaristan’a hizmet satacak” dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Bulgaristan'a doğal gaz satacağını belirterek Bulgargaz ile BOTAŞ arasında önemli bir anlaşma imzalanacağını ifade etti. Dönmez "BOTAŞ en son Umman'da bir görüşme yaptı. Büyük oranda da anlaştılar. Kısa süre içinde bir LNG anlaşması yapacak. Biz geçen sene 15 ülkeye gitmişiz. Yarın da Bulgaristan'a seyahatimiz var. Orada da Bulgargaz şirketiyle BOTAŞ arasında anlaşma imzalanacak. BOTAŞ ile Bulgargaz arasında anlaşma sağlanacak" diye konuştu.

'BULGARİSTAN'A SATILACAĞI BELİRTİLEN GAZ NEREDEN GELECEK?'

Bu açıklama beraberinde pek çok soru işaretine neden oldu. Türkiye, Bulgaristan’a doğal gaz mı satacak, bu doğal gaz Rusya’dan mı gelecek, yoksa Karadeniz’de bulunduğu açıklanan gaz için mi bir anlaşma yapıldı? Soruları soruldu. Akıllarda oluşan belirsizlikleri ve soruları enerji uzmanı Aydın Sezer değerlendirdi.

'RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN İKİ HAT VAR'

Al Ain Türkçe'ye konuşan Sezer, Türkiye ile Bulgaristan arasında iki ayrı doğal gaz boru hat olduğunu, bunlardan bir tanesinin Sovyetler Birliği döneminden kaldığını, bunun Rusya’dan gaz taşıyan ve Malkoçlar’da BOTAŞ sistemine entegre olan 'Batı Hattı' olduğunu belirtti. Sezer, bir diğeri hattın ise Türkiye-Rusya ortaklığı ile kurulan, Kıyıköy üzerinden Bulgaristan’a uzanan 'Türk Akımı’nın devamı olan TürkAkım Gaz Taşıma A.Ş. (TAGTAŞ) hattı olduğunu anımsattı.

'DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞ, BOTAŞ SICAK BAKMAMIŞTI'

Bu iki hattın Bulgaristan’da birleştiğini de belirten Sezer, Malkoçlar üzerinden Türkiye’ye giren gaz hattının ters yöne çevirerek Bulgaristan’a gaz transferi yapacağımızı belirtti. Sezer ayrıca, bu projenin üç yıl önce de gündeme geldiğini ancak BOTAŞ’ın sıcak bakmadığını da vurguladı.

'TÜRKİYE'NİN ADIMI DİREKT RUS GAZI İLE BAĞLANTILI DEĞİL'

Sezer, Bulgaristan’ın Türkiye ile yapacağı anlaşmanın sanılanın aksine Rus doğal gazı ile ilişkili olmadığını belirtti. Sezer, Türkiye’nin Bulgaristan’a, ithal etmiş olduğu sıvılaştırılmış doğal gazı, yani LNG’yi gaza çevirerek taşıyacağını söyledi. Yani Türkiye, kendi gaz çevrim tesisleri üzerinden sıvılaştırılmış doğal gazı yeniden ihraç edecek. Bir anlamda swap yapılacak, Bulgaristan’a hizmet satacak.

'BOTAŞ SERVİS HİZMETİNDE BULUNACAK'

BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım ise konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Yardım “Yaptığım çalışmalar sonucunda şunu gördüm. Bulgargaz ile BOTAŞ arasında imzalanan MOU yani Mutabakat Zaptı ile Bulgargaz Türkiye'deki LNG terminallerini altyapıyı kullanacak. BOTAŞ servis hizmetinde bulunacak. Dış politika açısından olumlu Gaz Merkezi olma açısından eksi bir proje” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN