Hiç kimse kıymetini bilmiyor, altın kadar değerli! Tüketenler bir daha doktora gitmiyor!

Hiç kimse kıymetini bilmiyor, altın kadar değerli! Tüketenler bir daha doktora gitmiyor!

Sağlıklı kalmak ve hastalıklara karşı savunma yeteneğini artırmak adına, beslenme planınızda ne tükettiğiniz oldukça mühim. Manyok, vücuda çeşitli sağlık faydaları sunan bir sebze türüdür. Bu sebze, dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Patatese benzer görünümüyle tanınan manyok, zengin bir karbonhidrat kaynağıdır. Manyok bitkisinin sunduğu yararlar oldukça fazladır ve manyok tüketen kişiler genellikle doktora ihtiyaç duymazlar.

Manyok sebzesi dünya genelinde yaklaşık 500 milyon insan tarafından düzenli olarak tüketilir. Bu bitki, vücutta hastalığa yer bırakmayan kıymetli bir sağlık kaynağıdır.

Manyok bitkisi, görünüm olarak bir patatese hayli benzer. Bazı ülkelerde, bu benzerlik nedeniyle patates alternatifi olarak kullanılır. Bol miktarda içerdiği karbonhidrat sayesinde ekmek yerine tüketilebilir.

Güney Amerika'da özellikle yaygın olarak yetişen manyok bitkisi, keyifli bir kök sebzedir. İki ana çeşidi bulunan manyok - acı ve tatlı - dünya genelinde yarım milyar kişinin ana besin kaynağıdır.

Patatese benzeyen görüntüsü ve tadı nedeniyle, manyok genellikle kaynatılarak veya kızartılarak tüketilir. Zaman zaman un haline getirilerek de kullanılır.

1-013.jpg

Manyokun içerisinde bulunan C vitamini ve manganez, serbest radikallerin hücrelere verdiği zararla ortaya çıkan oksidatif stresle mücadele eder.

Cilt bakımında da etkili olan manyok kökü, bal veya zeytinyağı ile karıştırıldığında ölü deriyi temizler ve cildin canlılığını artırır.

Yaşlanmaya karşı etkili olan manyok, kolajen açısından zengin olup, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.

Glisemik indeks, yüksek olduğunda kan şekeri seviyesini yükselterek yorgunluğa ve diyabete neden olabilir. Aşırı nişasta tüketimi de kan şekeri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Manyokun içinde bulunan nişasta oranı, diğer nişastalı sebzelerden daha azdır.

Haşlanmış patatesin glisemik indeksi 78 olup, bu vücut sağlığı için yüksek bir orandır. Genellikle "iyi" karbonhidrat sınıfında bulunan manyok, diğer karbonhidratlı gıdalara göre daha sağlıklıdır.

Ancak, diyabet hastasıysanız ve zaten yeterli miktarda karbonhidrat aldığınızı düşünüyorsanız, manyok tüketirken dikkatli olmalısınız.

Manyokun içinde bulunan manganez, el ve ayak parmaklarında oluşan ağrıları hafifletir.

Amerikan Epidemiyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir yazıda, eklemlerde kızarıklık ve şişlik belirtileri ile kendini gösteren artrit hastalığı için manganezin doğal bir tedavi olduğu belirtildi.

2-005.jpg

Manyok içerisinde bulunan C vitamini, vücudu mikroplara ve enfeksiyonlara karşı korur. Nutrition & Metabolism dergisi, düzenli C vitamini alımının soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiğini bildirdi.

Besin değerleri açısından zengin olan manyok, bir günlük C vitamini, manganez ve lif ihtiyacını karşılar.

Healthline yazarları, manyok bitkisinin kilo verme sürecine de yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Manyok kökünü tüketirken aşırıya kaçmamak önemlidir. Manyok kökleri bilinçsizce tüketildiğinde mide ağrısı, yanma, baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabilir.

Manyok tüketmeden önce kesinlikle soyulmalı ve pişmiş haliyle yenmelidir. Pişirmeden önce 48 ila 60 saat bekletilmesi, manyokun içerisindeki toksisiteyi azaltacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN