BYD'nin Tesla'yı nasıl geçtiği ortaya çıktı! Bakın hangi otomotiv devini kopyalamış

BYD'nin Tesla'yı nasıl geçtiği ortaya çıktı! Bakın hangi otomotiv devini kopyalamış

Türkiye pazarına yeni giriş yapan Çinli elektrikli araç markası BYD ile Tesla arasındaki rekabet merak konusu olurken BYD'nin Tesla'yı nasıl geçtiği ortaya çıktı! Uzman isim konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu. Bakın hangi otomotiv devini kopyalamış...

Çinli elektrikli araç markası olan BYD, Türkiye pazarına yeni giriş yapmasıyla beraber oldukça ses getirdi. Öyle ki bu aracın tesla'yı geçmiş olması otomotiv sektörünü ve insanları şaşkına çevirdi. Hal böyle olunca insanların kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. BYD’nin Tesla’yı nasıl geçti merak edilirken gerçekler ortaya çıktı. Gazeteci barış soydan BYD’nin Tesla’yı nasıl done geçtiğini tek tek anlattı.

ÇİNLİ BYD İLE AMERİKAN TESLA ARASINDAKİ YARIŞ

Elektrikli otomobil satma konusunda oldukça başarılı olan Tesla, son zamanlarda BYD’nin özellikle Türkiye pazarındaki başarısından dolayı biraz geri kaldı diyebiliriz. Dolayısıyla insanlar da BYD’nin Tesla karşısındaki bu başarısını merak etmeye başladı. Gazeteci Barış Soydan, YouTube hesabında yayınladığı bir videoda BYD ile Tesla arasında başlayan yarılı yorumları ve BYD’nin başarısının altında yatan gerçekleri aktardı.

BYD’nin bu yılın Kasım ayında dünyada 431 bin 603 araç sattığını ifade eden Soydan, Tesla’nın ise 435 bin 59 araç sattığını söyledi. Baktığımızda aralarında pek bir fark görünmezken yıl sonu hedeflerinin de birbirine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Soydan, iki markanın da 1 milyon 800 bin küsür araç satmayı hedeflediklerini açıkladı. Aradaki farkın azlığına bakıldığında ise BYD’nin Tesla’yı elektrikli araba sektöründeki tahtından edebileceğini söyleyebiliriz.

yeni-proje-4.jpg

BYD’NİN ARKASINDAKİ MÜHENDİS

Gazeteci Soydan, BYD’nin arkasında Wang Chuanfu isimli bir mühendis olduğunu ifade ederek, “Wang Chuanfu, Çin’de yoksul bir pirinç köylüsünün çocuğuydu. Çok küçük yaşlarda yetim kalmıştı. Mühendislik eğitimi aldı ve hayata batarya alanında uzman bir mühendis olarak başladı. O da Elon Musk gibi girişimci bir ruha sahipti. 1995 yılında BYD ismini taşıyan ilk şirketini ve fabrikasını kurdu. Faaliyet gösterdiği sektör bugünkünden farklıydı” dedi.

Şirketin ilk kurulduğu zamanlarda BYD’nin açılımının farklı olduğunu söyleyen Soydan, “Bugün internet sitesine baktığımızda BYD’nin açılımı ‘Build Your Dreams’ yani ‘hayallerini gerçekleştir’. Oysa 90’lı yıllarda BYD’yi bilenler ‘paralarını, dolarlarını getir’ olarak söylendiğini hatırlıyorlar.”

yeni-proje-2.jpg

BYD’NİN DÖNÜM NOKTASI

BYD şirketinin Motorola ile bir anlaşma masasına oturduktan sonra büyümeye başladığını ifade eden Soydan, 2002 yılında ise dönemin cep telefonu devi Nokia’nın BYD’nin müşterileri arasına katıldığını söyledi. BYD, daha sonra hızlı bir şekilde büyümeye başladı.

HALKA ARZDAN ELDE EDİLEN PARA İLE OTOMOTİV SEKTÖRÜNE GİRİŞ

BYD’nin otomotiv sektörüne girişi 2000’li yıllarda başlattığı halka arzların geliri ile başladı. Buradan gelen para ile Çin’de daha önce batmış olan bir otomotiv fabrikasını satın aldı ve bugünkü BYD efsanesine giden yolda ilk adım atıldı.

yeni-proje-3.jpg

TOYOTA’YI TAKLİT EDEREK BAŞLADI

Otomotiv sektörüne başladığı ilk yıllarda BYD’nin Toyota’yı taklit ettiğini anlatan Soydan, “İlk ürettiği araç, elektrikli bir araç değildi ve Toyota Corolla’nın neredeyse tıpkısının aynısıydı. Onu kopya etmişti. Ama Toyota’nın yarısına satıyordu. Bahsi geçen bu F3 modeli 2005’li yıllarda Çin’in en çok satan modeli haline geldi. Buradaki büyük başarının sesi Amerika’dan işitildi. Efsanevi yatırımcı Warren Buffet’ın şirketinin bir yöneticisi Çin’e kadar gelerek BYD’yi ziyaret etti.”

Soydan, bu ziyaret sonrasında Amerika’daki ünlü şirketin yatırım konusunda ikna edildiğini açıkladı. Anlatımının devamında ise şunlara yer verdi:

“Warren Buffet, 2008 yılında BYD’nin yüzde 10’unu 232 milyon dolar karşılığında satın aldı. Yani ortakları arasında katıldı. Daha sonra payı değerlendiğinde satacak ve çıkacaktı ama aslında BYD hisselerinden o kadar erken çıkmak Baffet’in hatalarından biri olarak kayıtlara geçecekti. Wang Chuanfu, Baffet’tan aldığı parayla şirketi geliştirerek yeni yatırımlara harcadı. BYD hızlı biçimde büyüyordu. 2009 yılında ise hisseleri dört katına çıkmıştı.”

yeni-proje-1.jpg

DEVLET ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI

BYD’nin başarısının arkasında maliyetlerden çok kısmasının önemli rol oynadığını ifade eden Soydan, “Toyota Corolla’nın tıpkısının aynısını yani kopyasını yarı fiyatına Çin’de 8 bin dolar civarında satıyordu. Bu sayede F3 modeli Çin’in en çok satan modeli haline geldi. Başarısının arkasındaki bir başka önemli faktör ise Çin Devleti’nin verdiği büyük destekti. Çin Devleti Batılı markalar, şirketler karşısında kendi yerli şirketinin markasının büyümesini istiyordu. En başından itibaren BYD’ye büyük destekler ve teşvikler verdi. Sadece teşvikler değil aynı zamanda Çin Devleti BYD’den büyük alımlar yaptı.”

ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA YENİ REKABER ORTAMI

Başarıları sonrasında 2009 yıllarında Çin’in milyarderleri arasına yerleşen Wang Chuanfu, Çin’in en zengin insanı haline geldi. Daha sonra BYD’nin karşısına elektrikli araçların gelişimi çıktı ve yeni bir rekabet ortamı oluştu. Elektrikli araç piyasası hızla yükselirken BYD’nin 2019 yılındaki satışları bir önceki yıla oranla oldukça düştü. Hal böyle olunca Wang Chuanfu’nun mühendislik zekası bir kez daha ortaya çıktı.

Soydan, konuya ilişkin anlatımının devamında şunları söyledi:

“Hali hazırda elektrikli araçlara yatırım yapmaya başlamış olan BYD, Tesla’nın rekabetini hissedince üst segment bir araç üretmeye ama geçmişte Toyota Corolla’ya yaptığı gibi çok ucuza mal edip ucuza satmaya karar verdi. Bunun için kendi batarya teknolojisini geliştirecekti. Nitekim ‘blade’ adlı çok üst bir bataryayı geliştirdi. Tesla ile aynı menzile sahip. BYD’nin Hang modelinde elektrikli sedan kullanmaya başladı. Kullandığı teknoloji Tesla ile aynı kalitedeydi ama Tesla’ya göre aracını 30 ila 40 bin dolar daha ucuza mal ediyordu. Yani geçmişte Toyota Corolla’ya yaptığını Tesla’ya yapmaya başlamıştı. Aynı kalite aynı teknoloji ama çok daha ucuza. Bu sayede BYD 2020 yılından itibaren bütün dünyada büyük bir atağa geçti. Toplam satışları 2020 ila 2022 arasında dörde katlandı.”

TESLA TEKNOLOJİSİNİ NASIL DAHA UCUZA MAL ETTİ?

En çok merak edilen konu BYD’nin Tesla teknolojisini nasıl daha ucuza mal ettiği konusu iken Soydan, bununla alakalı şunları söyledi:

“İsviçreli bir yatırım bankasının BYD’ye dair bir raporu var. Buna göre toplam üretim Tesla’ya göre BYD’ninki yüzde 25 daha ucuz. Bunu ise üretim maliyetlerini kısarak yapıyor. Her şeyden önce mesela işçilik maliyetleri. Tesla, Çin’deki fabrikasında bin dolar maaş verirken, BYD’de maaş 750 dolar. Diğer bütün maliyet kalemlerinde BYD aynı şeyi yapıyor ve bunun sonucunda Tesla teknolojisini yüzde 25 daha ucuza mal edebiliyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN