Başucunuza koyduğunuz telefonlarınız baş düşmanınız!

Başucunuza koyduğunuz telefonlarınız baş düşmanınız!

Pek çok insanlar akıllı telefonlarla iç içe bir yaşam sürüyor. Bu cihazlar kişinin uyurken bile ya baş ucunda ya da yastığının altında. Ancak bu alışkanlıkların tehlikeli olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, “Bilimsel araştırmaların pek çoğu akıllı telefonlardan yayılan elektromanyetik dalgaların beyin ve vücut sağlığımıza ciddi zararlar verdiğini gösteriyor’’ diyerek uyarılarda bulundu. Kişinin stres seviyesinin de arttığına dikkat çeken uzmanlar tehlikeleri sıraladı.

Çevremizde yediden yetmişe herkesin akıllı telefon kullandığını görüyoruz. Üstelik teknolojinin hat safhada kullandığı bir sürece girildiği belirtiliyor. Akıllı telefonların yararlarından çok zararların olduğunu söylememiz mümkün.

Ancak tüm bu negatif etkileri göz ardı ederek uyumadan önce yatağımızın başucuna koymaya da devam ediyoruz. Peki başucumuzda telefon şarj olurken yanında uyumanın zararları nelerdir?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz yastığın altına koyulan cep telefonlarının tehlikesinden söz etti. Uludüz tehlikeleri şöyle sıraladı;

yeni-proje-1.jpg
Prof. Dr. Derya Uludüz

Uykusuzluk: Gece geç saatlere kadar telefonla vakit geçirmek, mavi ışığın uyku düzenini bozması nedeniyle uyku kalitesini düşürür. Bu da uykusuzluk ve yorgunluğa yol açar. Telefonla uyumak beyin dalgalarına zarar verip, uzun vadede hafıza sorunlarına zemin hazırlayabilir. Stres seviyenizi arttıyor.

Postür problemleri: Sürekli telefona bakmak, boyun kaslarının ve omurganın dengesini bozabilir. Zamanla boyun ağrılarına, kireçlenmelere ve omurga sorunlarına neden olabilir. Sürekli başın öne eğik duruşu omurga üzerinde eksta bir yük oluşturur. Omurga basıncı artar ve postür yani duruş bozukluklarına neden olabilir.

Baş ağrısı: Cep telefonuyla uyumak elektromanyetik dalgaların etkisiyle baş ağrılarına hatta migren ataklarını tetikleyebilir.

Göz yorgunluğu: Uzun süre telefon ekranına bakmak gözlerde aşırı yorgunluğa, bulanık görmeye, göz kaslarında aşırı zorlanmaya, gözlerde ağrıya, kızarıklığa ve kuruluğa yol açar.

Dikkat ve konsantrasyon sorunları: Sürekli bildirimler ve ekran başında geçirilen uzun süreler dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir. Sosyal medya platformlarındaki olumsuz içerikler veya dijital ortamdaki yoğunluk, kaygı, stres ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarını artırır.

Kısırlık: Yapılan bilimsel araştırmalarda erkeklerde gün içinde uzun süre akıllı telefon kullanmanın sperm sayısında düşüklükle ilişkili olduğunu gösterdi.

Sosyal izolasyon: Aşırı telefon kullanımı gerçek hayattan kopmayı ve sosyal bağlantıları zayıflatır. Sürekli telefona odaklanmak gerçek dünyadaki etkileşimleri azaltır. Yüz yüze iletişim yerine dijital iletişim tercih edilmesi, sosyal etkileşimlerde azalmaya neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN