Karpuzla serinlerken diyabete yakalanmayın

Karpuzla serinlerken diyabete yakalanmayın

Artan sıcaklıklarla birlikte serinlemek için şeker içeren karpuz, dondurma gibi besinleri aşırı tüketmenin sağlığı olumsuz etkilediği uyarısında bulunan Diyetisyen Fatih Bıçaklar, “Şekerin fazlası vücutta yağa dönüşecektir. Fazla yağlanmanın sebep olduğu hastalıklardan sadece birkaçı; kalp damar hastalıkları, bazı kanser türleri, yüksek tansiyon, diyabet” dedi.

Uzmanlar, artan hava sıcaklıklarının beslenme şeklini de etkilediğini belirterek, sağlıklı beslenme uyarısında bulunuyor. Terleme durumunun arttığı yaz aylarında kişilerin serinlemek için karpuz, dondurma gibi soğuk tüketilen besinlere yöneldiğini söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Fatih Bıçaklar, şunları aktardı:

“Peki bunlar ne kadar masum? Örneğin her meyve bir şeker kaynağıdır. Evet vitamin, mineral, lif açısından zengindir ve mutlaka tüketilmesi gerekmektedir ama tadı bize hafif gelen besinler her zaman masum değildir. Çünkü meyve şekeri dediğimiz früktozun fazlası karaciğerde yağa dönüştürülür. Karaciğer yağlanmasını artırabilir. İnsülin direnci ve şeker hastalığı mevcutsa dengesizlik oluşturabilir. Hatta fazla früktoz tüketimi gerektiği kadar insülin salgılamadığı için doygunluk hissi vermez, tersine bizi acıktırabilir ve daha fazla yememize sebep olabilir.”

Bıçaklar, “Şekerin fazlası vücutta yağa dönüşecektir. Fazla yağlanmanın sebep olduğu hastalıklardan sadece birkaçı; kalp damar hastalıkları, bazı kanser türleri, yüksek tansiyon, diyabet” uyarısında bulunarak, dondurmanın haftada iki üç kez bir ara öğünün yerine tüketilmesinin sağlıklı olduğunu kaydetti.

7e87e453689a5f23f63b9ba857ac6229.jpg

Diyetisyen Fatih Bıçaklar

BİR OTURUŞTA BİR KİLO ÇİLEK FAZLA

Bıçaklar, karpuz ve dondurmanın aşırı tüketiminin kilo sorununa da yol açacağını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Günlük olarak tüketmemiz gereken meyve miktarı iki veya üç porsiyon olmalıdır. Fazlasına gerek yoktur. Porsiyon ölçüleri olarak birkaçından örnek verecek olursak; bir porsiyon karpuzun üç ince üçgen dilim, bir porsiyon kirazın 12-15 adet, bir porsiyon çileğin 10 adet orta boy şeklinde olması gerekir. Bir oturuşta bir kilo çilek veya kiraz yemenize gerek yok. Aksi halde yukarıda da söylemiş olduğum gibi kilonuz artabilir. Bunun yanında dondurmanın bir topu yaklaşık 130 kaloridir. Yani iki porsiyon meyvenin kalorisinden dahi fazladır. Bir top dondurmayı bir porsiyon meyve artı bir porsiyon süt grubu yerine saymalıyız. Fazlası kolayca kilo artışı sağlayabilir.”

MADEN SUYUNU İHMAL ETMEYİN

Tüm bunların yanında yaz aylarında fazlaca çay kahve içilmemesi gerektiğini de söyleyen Bıçaklar, şunları kaydetti:

“Vücutta ödem tutulumu, çarpıntı oluşturması riski vardır. Herhangi bir rahatsızlık yoksa günlük iki üç fincan açık çay ve bir fincan sade kahve tüketilebilir. Kahve soğuk tercih edilebilir fakat gerçek kahve olmalı. Günlük olarak bir iki şişe maden suyu tüketilmeli. Bu, terle atılan sıvı ve elektrolitleri yerine koymak için önemlidir. Tansiyon ve böbrek hastaları dikkat etmelidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN